More a traveler than a tourist // JOURNAL

Aξιoποίησε τα ταξίδια σου στο έπακρο.

Κάπου στο διαδίκτυο κυκλοφορεί το εξής:
«Το τελικό ζητούμενο στα ταξίδια είναι να μαθαίνεις για τον εαυτό σου και για τον κόσμο. Όλοι μπορούν να το κάνουν αυτό, αν προσπαθήσουν. Ακόμη και οι τουρίστες.»
Πολλά ακόμη έχουν ειπωθεί και γραφεί για τα ταξίδια. Και όσο όλοι εμείς θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και προγραμματίζουμε το επόμενο, το σίγουρο είναι θα γραφούν πολύ περισσότερα.

Τι είναι όμως, αυτό που θα κάνει το κάθε ταξίδι ανεπανάληπτο; Εμπειρία ζωής; Που μετά από δέκα χρόνια θα το θυμόμαστε με χαμόγελο; Δεν είναι τα ρούχα που θα αγοράσουμε! Δεν είναι τα «τικ» στη λίστα με τα αξιοθέατα που είχαμε ως στόχο. Δεν είναι –κρατήσου- ούτε τα like στα social media και η κρυφή ζήλια των ιντερνετικών μας φίλων.
  • Είναι το ατελείωτο περπάτημα στα στενά μιας ξένης πόλης, δίχως χάρτη και gps, καθοδηγούμενοι από ένστικτο, λαχτάρα και συμβουλές των ντόπιων. Η αγωνία για το τι βρίσκεται στην επόμενη γωνία.
  • Είναι που σου δόθηκε η ευκαιρία να ξεσκονίσεις τα ξεχασμένα γαλλικά, ή ισπανικά σου. Ρίσκαρες βέβαια, να παρανοήσεις κάτι και να χαθείς, αλλά άξιζε τον κόπο.
  • Είναι οι ιστορίες που κρύβονται σε από κάθε φωτογραφημένο χαμόγελό, μπροστά από ένα μνημείο, ή μια πινακίδα που για εσένα, εκείνη την ώρα δεν έγραφε απλά τον προορισμό , μα την περιπέτεια μιας ολόκληρης ημέρας.
  • Είναι τα σχέδια που άλλαξαν τελευταία στιγμή, όταν η ημερήσια εκδρομή έγινε διήμερη και την δικαιολογία «Και γιατί όχι;».
  • Είναι η ανατολές που είδες από το ξενοδοχείο, ενώ ήδη ετοιμαζόσουν να βγεις έξω να ανακαλύψεις ό,τι ο προορισμός σου, σου επιφύλασσε.
  • Είναι, βέβαια, και οι ανατολές που είδες γυρνώντας στο ξενοδοχείο, γιατί τελικά οι παραπάνω ντόπιοι είχαν δίκιο.
  • Είναι που το ταξίδι είναι το καλύτερο μάθημα. Έμαθες την ιστορία ενός τόπου καλύτερα απ’ ό,τι θα στην εξηγούσε κάθε βιβλίο. Ένιωσες την ενέργεια του, θαύμασες το μέρος απ’ τη δική σου οπτική γωνία, αντιλήφθηκες αυτά που έλεγαν τα διάφορα ταξιδιωτικά site και ποτέ μέχρι τότε δε θεωρούσες σημαντικά.
  • Είναι που οι φίλοι σου είναι πιο φίλοι σου τώρα. Δεν είστε ίδιοι μετά το ταξίδι, σας ενώνει κάτι παραπάνω. Και ξέρεις ότι αξιοποίησες το ταξίδι σου στο έπακρο, όταν δεν το έκανες για επισκεφθείς ένα μέρος, αλλά για να μοιραστείς αυτή την εμπειρία μαζί τους.
IMG_20160503_131144
Δες κάθε σου ταξίδι σαν μια ευκαιρία, να γίνεις λίγο καλύτερος άνθρωπος.Να διευρύνεις τους ορίζοντες σου, να ζήσεις στους ρυθμούς μιας ξένης χώρας, μιας άγνωστης γειτονίας, να βγεις από τη ζώνη ασφάλειάς σου. Να προσπαθήσεις μάθεις ποια είναι τα όρια σου, για να ανακαλύψεις ότι έχεις πολλά ακόμη περιθώρια να δεχθείς μια ξένη κουλτούρα, μια νέα νοοτροπία ή στάση ζωής.
Στο τέλος της κάθε μέρας θα ξέρεις ότι έχεις αξιοποιήσει το ταξίδι σου στο έπακρο, αν μπορείς να αντιλαμβάνεσαι πόσο βαθύτερο είναι αυτό που είχες την τύχη να ζήσεις. Τι άλλαξε μέσα σου, στη ματιά σου για τον κόσμο, λοιπόν; Η λαχτάρα για το επόμενο ταξίδι που φουντώνει προτού καν επιστρέψεις από το τωρινό, είναι η καλύτερη απόδειξη.
xx
Αριστέα 😀

άρθρο που δημοσιεύθηκε πρώτα στο https://www.facebook.com/chilloutmagazine
Το συγκεκριμένο τεύχος μπορείς να διαβάσεις εδώ: https://issuu.com/chillout/docs/chillout_47/1?e=1667201%2F30000297
Advertisements

Author: Aristea

I eat a lot. I travel often. I write about it. https://mydreamsmanifesto.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s