Less money, more happiness // JOURNAL

Διακοπές χωρίς χρήματα. Γίνεται;

Γίνεται και είναι πιο εύκολο και σίγουρα πιο διασκεδαστικό από όσο
φαντάζεσαι. Προτού όμως σου δώσω μια ιδέα του τι σημαίνει διακοπές χωρίς λεφτά, θα πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία. Σε αυτού του είδους τις διακοπές δεν επιτρέπονται πριγκιπικές ιδιοτροπίες, υπέρμετρες απαιτήσεις, κολλημένα μυαλά και προπαντός κακή διάθεση, αγέλαστα πρόσωπα. Σύμφωνοι; Φύγαμε.

 Αν σου έχει λείψει ένα ταξίδι στο εξωτερικό, τότε είναι η ώρα να δηλώσεις συμμετοχή σε ένα από τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα Εrasmus+.Αν θες να περάσεις δέκα από τις καλύτερες μέρες της ζωής σου σε μια πόλη της Ευρώπης, παρέα με συνομηλίκους από άλλες χώρες και να μη σου στοιχήσει απολύτως τίποτα, οι διακοπές σου κανονίστηκαν. Αυτού του είδους τα προγράμματα παρέχουν διαμονή, διατροφή και μεταφορικά (ναι! Καλά διάβασες!) ενώ ταυτόχρονα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που κάθε φορά προσφέρουν, υπόσχεται να κάνει το βιογραφικό σου
ιδιαίτερα ελκυστικό.
Αν πάλι, το καλοκαίρι την Ελλάδα δεν την αλλάζεις με τίποτα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές.
Μπορεί να σου φανεί ακραίο,όμως το ελεύθερο campingστα χρόνια της κρίσης έχει βρει πολλούς υποστηρικτές. Τα πράγματα εδώ είναι απλά και παράλληλα σύνθετα. Απλά γιατί χρειάζεσαι μια σκηνή και μόνο, σύνθετα επειδή το ελεύθερο campingστην Ελλάδα είναι παράνομο (γι’ αυτό αν το επιλέξεις δεν το άκουσες από εμένα). Υπάρχουν ωστόσο πολλά μέρη, κυρίως κυκλαδίτικα νησιά, όπου οι τοπικές αρχές δείχνουν μεγάλη ανοχή στο φαινόμενο. Γενικότερα πάντως, αποφασισμένος να αφήσεις πίσω τις έγνοιες της πόλης, να έρθεις σε επαφή με τη φύση και κυρίως να τη σεβαστείς, αυτού του είδους οι διακοπές προμηνύονται οι καλύτερες της ζωής σου.
Και εννοείται ότι εφόσον έχεις μηδαμινό budget θα πας στον προορισμό σου με autostop.Η επιχείρηση «δωρεάν μεταφορά» πρέπει βέβαια, να οργανωθεί με προσοχή: Για να μειώσεις το χρόνο αναμονής φρόντισε να είσαι στην έξοδο του αυτοκινητόδρομου, με κατεύθυνση τον προορισμό σου. Για να μειώσεις το φόβο σου ότι κάτι κακό θα συμβεί, μπορείς να περιμένεις με την παρέα σου σε κάποιο βενζινάδικο και να ρωτάς τους οδηγούς που εσύ «εμπιστεύεσαι». Μπορεί στην Ελλάδα να είναι υποτιμημένο, αλλά το λεγόμενο “hitchhike” χρησιμοποιούν τόσοι και τόσοι νέοι στην Ευρώπη για τις διακοπές τους!
Φυσικά, κάπου εδώ πρέπει να προσθέσω τα κλασικά, μπορείς να δεις την πόλη σου με τη ματιά του τουρίστα. Να επισκεφθείς μουσεία και θερινά σινεμά, να κάνεις κοντινές παραθαλάσσιες εξορμήσεις και περπατήσεις σε γειτονιές που δεν έχεις ξαναπάει. Θα μπορούσα επίσης να γράψω, ότι η επίσκεψη στο εξοχικό ενός φίλου σου, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Ωστόσο, φοβάμαι ότι κάνοντας κάτι που θα μπορούσες να κάνεις και οποιαδήποτε άλλη στιγμή, θα σε αφήσει με το παράπονο ότι αυτές οι διακοπές ήταν μονόδρομος.
Οπότε, ανεπιφύλακτα σου προτείνω να σκεφτείς δημιουργικά και πρωτότυπα, να προσπαθήσεις να βρεις όλες αυτές τις δραστηριότητες που δεν απαιτούν χρήματα και να τις υλοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι σου. Στο κυνήγι των ξεχωριστών εμπειριών, σου εύχομαι καλή επιτυχία!

 


Το κείμενο δημοσιεύτηκε πρώτα στο Φοιτητικό Περιοδικό Chill Out! To συγκεκριμένο τεύχος μπορείς να διαβάσεις εδώ: https://issuu.com/chillout/docs/chillout_47/1?e=1667201%2F30000297

🙂

Advertisements

Author: Aristea

I eat a lot. I travel often. I write about it. https://mydreamsmanifesto.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s